Morava

M

Hoch, co jezdí s mašinou na Moravě a dělal se mnou před lety zkoušky, mi nedávno volal, aby si postěžoval. Někomu, kdo ho vyslyší.

Zapsáno: 11. 4. 2024

V rámci úsporných opatření se totiž Jihomoravský kraj rozhodl jít cestou lowcost varianty. Vyslechl jsem jeho bol. Poté jsem, coby zkušený psycholog s patřičnou sounáležitostí, sprostě nadal všem, kdo tuhle nebetyčnou chujovinu vymysleli.

A nakonec jsem mu teplým a vlídným slovem zalichotil. Že díky jeho umu a erudici nebude mít problém se s novým stavem uspokojivě vyrovnat.

Jelikož jsem již dříve sledoval, jak se celá operace na provoz linky zamotává, trpím nyní i po vyhraném výběrku rozpolceností. Nemohu se zbavit dojmu, že si kluci od objednatele dopravy jižní části republiky představují z tepla kanclu, že vlaková doprava je taková nenáročná sranda.

Zkusím si nyní z bezpečí domova zauvažovat, čeho já bych se osobně bál, kdyby se snad podobný nesmysl měl objevit i v Pardubicích.

ilustrační foto: AI

Kde začít?

Asi úplně nejvíc na pytel mi přijde fakt, že by ve vlaku byl fíra úplně sám. Vlakouš tam fakt není jen na ozdobu. V mém rajónu jsou to lidé zkušení, vysoce erudovaní, psychicky odolní a hlavně přátelští.

Kdykoli jsem něco potřeboval, a že těch situací bylo, dostalo se mi pomoci i rady. Klidně přiznám, že bez jejich přičinění bych častokrát ani neodjel.

Mám za to, že laické vyprávění o tom, jak zbyteční vlakvedoucí jsou a mají na starost jen štípání lístků, pramení především z neznalosti jejich dalších (klíčových) povinností.

Úkony dopravce a pověstné téčko bývá definitivně posledním krokem před uzavřením dveří. Nicméně pokynutí vlakouše směrem k návěstidlu, na kterém svítí červená, zachránilo nejednoho strojvedoucího před průšvihem. Dvoje oči vidí víc. Dvojí kontrola je bezpečnější.

Dál – přítomnost zmocněné osoby dopravce v oddílech působí jako prevence a bezpečnostní pojistka pro bázlivější cestující, ženy a děti. Kdo nezažil fest najebanýho ožralu, smradlavé bezďáky, boty na sedačce od mlaďasů nebo puštěnou hlasitou hudbu, těžko pochopí, jak moc otravné to pro obyčejného a nekonfliktního cestujícího může být.

Legrační předpoklad, že fíra zastaví a dojde se s někým utkat, aby poté s rozpumpovaným adrenalinem a rozhozenými nervy v klidu pokračoval ve směně, se mi jeví poměrně nereálný.

V poslední době se hodně investovalo a stále investuje do možnosti přeprav handicapovaných. Na mé trase s ČD jezdí vozíčkáři, nevidomí, lidé z chráněných dílen, autisti, downi a další…

Asistenci při jejich přepravě má právě průvodčí. Dohlíží, pomáhá, informuje, telefonuje, vyhrazuje jim místo. Že zrovna tady jejich práce funguje a má smysl, je zkrátka nezpochybnitelné.

A dál…

Párkrát jsem s vlakem už do něčeho narazil. Měl jsem dost starostí sám se sebou. S vlakem. Čekala mě komunikace s výpravčím, dispečerem, strojmistrem, strojvedoucím instruktorem, vyšetřovákem, policií, hasiči nebo záchrankou.

V mezičase si vlakouš koučoval cestující, vysvětloval, zařizoval náhradní přepravu, komunikoval a hledal náhradní spojení. Jednoznačně urychlil a zmírnil nekomfort po nehodě – všem.

Dumám též nad situací, kdy se nezavřou dveře, protože někde bude překážet bágl u fotobuňky. Vcelku častá věc. Prodíral se někdy někdo narvaným vlakem z jedné strany na druhou?

Ztráty a nálezy

Už mockrát našel vlakouš doklady, tašku, bundu… V současné době, kdy ČD vytunily a zjednodušilo způsob vyhledávání, kdo a kde veze jaký vlak a přidaly i přímý kontakt na dotyčného/dotyčnou, odpadává zdlouhavé hledání. Mnoho zachráněných peněženek se podařilo vrátit jen díky čestnosti průvodčích.

Těch dalších, možná triviálnějších či banálnějších pomocí, je celá řada. Nechtěji se mi už vypisovat, neboť je mi jasné, že jejich výčtem nic nezměním. Ale třeba si některý cestující vzpomene na laskavost či pomoc, kterou mu průvodčí historicky poskytli (račte do komentářů).

Závěr

Jednu věc ale na samotný závěr nemohu vynechat, protože zatím nezazněla a patří všem vlakvedoucím, kteří fírovi i cestujícím pomohli, pomáhají a pomáhat budou.

Díky za vaši práci! Je megadůležitá.

A jestli někdo tvrdí, že ne? Blbost.

Komentáře: 17

  • Na Slovensku uz tiez na niektorych tratiach zaviedli podobny nezmysel. Navyse ide o trate, kde sa vo vacsine stanic nedaju kupit listky – pokladne zatvorene uz davnejsie. Automaty na listky tiez nehrozia… Teda jedina moznost kupit listok je cez internet alebo SMS. A vraj aj u rusnovodica (ako by nemali dost inej roboty). Zaujimalo by ma, kto donuti cestujucich (hlavne z chudobnejsich pomerov), aby si listok kupili. Tak isto starsi ludia si castokrat ani nemaju moznost takto listok kupit. Na jednej strane uspora na ludoch, ale na druhej strane urcite pokles trzieb za listky…

    • Vůbec bych se nedivil, kdyby se z provozu takových vlaků vytvořil závěr: Lidi si nekupujou lístky, tzn. nejezdí, takže můžeme linku zrušit…

  • Na jednu stranu musí byt flustrujici, jak u drahy mizí lidé- z nádraží, dílen i z vlaku jako takového. Na druhou stranu matematika obelstít nelze a jak roste minimální mzda, rostou náklady a zvyšuje se cena za přepravu. Pokud se sníží počet lidi, sníží se náklady. Pokud jde o jízdy na černo, tak resit to budou kombinaci všeho možného- jeden revizor může pomoci pokut vydělat to o co přijdou na tech, které nechytne. Pokud lidi vychovaji s budou platit, pak ušetřili člověka a daji si prémie. Pokud revizoři nevyberou dost, tak bud jich najmou více nebo vymysli nějakou verzi automatické kontroly.
    Takze ono pokud jim to bude tak nějak fungovat, tak min na lokalkach tak budou postupovat dal a pak to zkoušet i na dalších tratích.

  • Tyto argumenty jsou logické a vlakvedoucí mají zajisté svůj smysl a nejsem pro to, aby jejich pozice byly rušeny. Už jen zaplatit dostatek revizorů, aby černé jízdy byly eliminovány bude stát takřka to samé, jako stávající vlakvedoucí.

    Ale s pohledem trochu jinak (rozuměj s humorem), dá se vše vyřešit:
    1) Zrušit mašinfíry – nebude třeba rad od vlakvedoucích ani dvojitá kontrola, kompjůtor to zvládne lépe a v časovém horizontu 5-10 let i levněji.
    2) Fotobuňka blokovaná někým nebo něčím: zde pomůže samoregulace cestujícími. Stačí jen v rozhlase opakovat hlášení, že dveře 4 jsou někým blokovýny a vlak nemůže odjet. Oni si to s ním už vyřídí. Zvlášť když jim bude hrozit, že nestihnou navazující spoje
    3) smaradlavý, hlučný, …. cestující. V prvním bodě jsme ušetřili tolik peněz, že můžeme k jízdence dávat kolíčky na nos a špunty do uší (což ani není potčřeba, protože už dnes mají špunty všici).
    4) případná kriminalita související s bodem 3), včetně ponechání si nalezené cennosti za nás brzy vyřeší čínský model. Všude kamerový systém s identifikací obličeje. Kdo poruší pravidla, nebude příště vpuštěn ani na nádraží, natož do vlaku a jeho kamarádi taky ne. Však oni si to rozmyslí
    5) v případě poruchy, nehody či jiné nepříjemnosti není potřeba s cestujícími nějak zvlášť řešit, stačí do prostoru pustit rajský plyn a udržovat cestující v dobré náladě do příjezdu složek, které problém vyřeší.

    A teď jen doufat, že se tady těch blbostí nechytne nějaký politik 😀
    3)

    • Revizor je vždy levnejsi, protože je převážně placen z pokut, které rozdá.
      A ano finální fáze bude totálně bez lidi takze i bez firu. Pojede to samo a když se tomu bude neco nepoznavat, tak si to zavolá dozor do centrály a tam na dálku někdo neco udělá… ale toho se už asi ani nedozijeme, protože to potrvá jeste moc dlouho

  • Mám dojem, že už teď některé spoje na trase Svitavy – Borová a dál jezdí jen fíra sám.
    Pamatuju si to určitě, poněvadž mne to znechutilo, protože jsem si kupoval lístek zbytečně 🙁

    • A já měla za to, že se lístek kupuje protože se platí za poskytnutou službu, tedy že mě vlak doveze z budu A do bodu B. Ne kvůli tomu že někdo přijde. To máte trošku popletené.

    • 😀 jen počkej, teď zrovna na té trati bude zvýšený počet revizorů. Ta značka „oko“ v jízdním řádu má jistej význam a máš jako cestující povinnosti navíc..

    • Jízdenku si kupujete proto, protože chcete přepravit z bodu A do bodu B, ne proto, že vám ji někdo označí…

  • „… že si kluci od objednatele dopravy jižní části republiky představují z tepla kanclu…“

    Mno, a právě tahle Vaše výjimečná nekorektnost nejen že je zdrojem peprných reakcí v komentářích na facebooku (přemýšlím, jak chce někdo u soudu dokazovat, že má druhý v hlavě nas*áno…), ale i určuje konkrétního viníka tam, kde viník úplně být nemusí. K radosti iniciátorů změny, kteří mají své obětní beránky… 🙁

    S těmi kluky od objednatele dopravy (napříč republikou) si sice často nerozumím, ale v jednom je jejich pozice zcela jasná. Mají nějaké zadání z politické úrovně a pouze připraví varianty jak daný problém řešit. Jsou-li všechna ostatní řešení moc vidět politicky, je jasné, že se krajští zastupitelé, kteří rozhodují o množství peněz na dopravu v kraji, a ti politici, kteří přidělují na dopravu, rozhodli pro řešení, kde to reálně postihne jen některé z cestujících, zatím co jiným voličům se za nově dostupné prostředky půjde zavděčit. Třeba spoji navíc. Kdo ví…

    Je to práce, do které bych osobně nešel. Bez svobody v technických řešeních, s tím, že se minimálně každé čtyři roky změní směr a je požadováno něco úplně jiného. Za tabulkový plat z nižších pater. Vlastně se divím, že je to někdo ochoten dělat… Sestřelením, protože se aktuální směr nelíbí, třeba dosáhnete toho, že se na daná místa dostanou naivní šotouši bez praxe. Otázkou je, jestli se vám bude líbit to, co přijde pak. Zrcadlete to do svého, pochopíte… 😉

    Rozumím Vašim obavám, ale tohle je bohužel mimo.

    • Do křesla bych Vás chtěl, to by mne bavilo. Ptal bych se, naivně po dělnicku. Vyjadřoval hněv, vztek, frustraci a na konci bych se smířil s tím, že silnější pes… však víte jak je to dál.

      Na mou obranu, protože cítím v textu obviňující ton.
      Opravdu odmítám tleskat ( nejen na dráze ) všemu, co je v tabulce uvedeno jako významná úspora. Uědomuji si, že ve spoustě mimodrážních pozic existuje (o kterých vlastně nic nevím ) podobný srdcař jako já a mrzí ho že jsem ve své primitivní omezenosti nefér.
      Těžce nesu, že se nedozvím to co je za oponou mediálních hoven, tanců a proklamací. Asi mají chlácholit a konejšit- že se jako vlastně vůbec o nic nejedná. Ušetříme.
      Tuším, že se plní zadání.

      Ale dívejte. Štve mne to monstrozně, i když se mnne to snad zatím netýká.
      Za sprosté slovo se omlouvám, půjdu radši sportovat.
      Tomu snad rozumím líp.

      • Vnímám a nesoudím. Jen mi přijde opravdu škoda dobrovolně nabíjet těm, co po nás střílejí, nebo po sobě ošklivě koukat vzájemně jen na základě zažitých domněnek, že to je asi ten zlej, jak se traduje.

        Maká stejně, občas i víc a ve větším zmaru. Ač v teple kanclu, závidíc letcům jejich pestrost dne bez dlouhodobých termínů a okamžitých úkolů s nejvyšší prioritou…

        Věřte, že ještě hůře člověk nese zjištění, že za tou oponou je nezřídka i prosté nic.

        Křeslo není pro lopaty. 🙂 Lopata má mlčet a házet. Jen tak naplní svůj smysl. 😉

        • Smířlivě si říkám že na tom co píšete může něco být. To s tím letcem se mi líbí, pravdivé a přesné.
          Hm.

      • O situacích bez průvodčího, a to už 10 let, na tzv. Protivínce, bych mohla vyprávět. Jsem s vámi.

  • Vsechno je jen o penězích a to od pradávna. Přečti si knihu o stavbě koněspřežky kde z ČB na hranice se to projektovalo rovnou pro vlak, ale spousty věcí neodhadli, náklady rostly a pak od hranic dal to seškrtali, aby to tak nějak prošel kůň a nazdar. I díky tomu to po nástupu vlaku zaniklo (předělat tu druhou půlku by bylo drahé tak se to postavilo cele nove kus jinde).
    Objednavatel dopravy je obec, kazdou chvíli meni pravidla kdo, co, jak plati a různými balíčky ubírají rozpočet, co na to jde použit.

  • Myslím, že ta bezpečnost a pocit, že je někdo nablízku je k nezaplacení. Jezdím pravidelně do práce do sousedního města. 10 km, 12 minut jízdy. Jednou jsem jel později odpoledne skoro prázdnou 843-kou a v přípojném voze se mnou v malém oddílu šikmo přes uličku seděl týpek, cucal plechovku piva a něco si mumlal. Po chvíli vstal šel k protějšímu oknu, začal rukou mlátit do skla okna a zase něco nesrozumitelně mručel a vykřikoval. Přecházel od levého okna k pravému, začal kopat do sedaček a tak vůbec se jeho agresivita rozjížděla. Asi k tomu pivku měl pod kůží i něco výživnějšího. Mám skoro 180 cm a lehce přes metrák, ale docela jsem se těšil, že už vystoupím. Mít k tomu ještě 100% jistotu, že jsem ve vlaku sám a nikdo mi nepomůže, kdyby došlo na bitku, tak to bych nechtěl vůbec ale vůbec nikdy zažít.

    Prostě vlakoušům zdar. Mají to někdy hodně složitý, ale spousta z nich jsou bezva kopy a když už při nástupu vidím, kdo dneska jede, tak hned vím, že to bude fajn.
    Držte se a vozte nás rádi s humorem a úsměvem. My vám to rádi oplatíme.

  • Před časem jsem byl v Portugalsku a taky cestoval. Vlaky byly bez průvodčích, na každé trošku větší zastávce se daly koupit jízdenky u okýnka i v automatu, menší zastávky měly automaty, platit se dalo kartou ale taky hotovostí, jak mincemi, tak i bankovkami, automat možnosti nastavení jazyka, někde jsem napočítal 12 možnosti jinde až 20 možnosti, mimo jiné tam byla taky Čeština. Nastoupit do vlaku bez jízdenky nebyl problém, problém byl ale dostat se pak z nástupiště. Všude při východu jsou turnikety a tam je teprve ta kontrola, turniket vás nepustí a nemůžete odejít, musíte navázat kontakt s nějakým dispečinkem a pokud se nedomluvite, tak vám turniket neuvolní a ani se nenadáte a je tam policie, pak je to již asi drahší. Já jsem takový problém neměl, kupoval jsem si jízdenku buď na celý den a určitou vzdálenost, to byla nejnižší cena a nejvíce možnosti cestování včetně přestupu, pokud jsem jel jen na jedno místo a to třeba i na celý den, tak jsem si koupil zpáteční jízdenku a ta byla taky dost levnější než jednotlivé jízdné.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Činnost webu můžete podpořit jednorázovým příspěvkem, pokud se vám tu líbí 😊.

Archivy

Kontakt