Video: Onboard z vlaku #20

V

První natočená ostrá jízda s novou jednotkou 847, RegioFox. Neboli Liška. K tomu příjemné květnové počasí.

Dvě kamery, zvuk z kabiny (až na výjimky). Co víc si přát?

Hezkou jízdu! 🙂

Komentáře: 5

  • Díky za první video z Lišky. Pustil jsem si ho s až posvátným pocitem něčeho výjimečného až revolučního. Těšíme se na ně tady na 040 příští rok. Ranní světlo tomu udělalo pěknou atmosféru. Přidám pár dotazů:

    1) Jaká je maximální rychlost na téhle trati, čili jak moc se musí Liška držet na uzdě?
    2) Překvapilo mě, jak jsou špatně na záznamu vidět světelné návěsti. Je to kamerou a v reálu jsou vidět dobře?
    3) Docela by mě zajímalo „inverzní“ video, kde by hlavní záběr byl do kabiny (pohled na pult a ovládání) a menší záběr na trať. Neuvažujete o vytvoření druhé verze?
    4) Pocit z plynulé jízdy na videu trochu kazí horizontální posuny záběru kamery v průjezdu obloukem. Patrně korekce polohy kamery gimbalem, že? Nechtěl jsem, ale dotaz je trochou vody na adminův mlýnek… 🙂
    5) Pocitově podle videa mi přijde, že Liška má poměrně svižný rozjezd ve srovnání s Rakví, nebo už vůbec s Reginou. Jaký máš pocit a srovnání v kabině? Na brzdy se jeví taky jako pašák.

    Hodně šťastných kilometrů v kabině a díky za případnou odpověď.
    Dobra

    • Ahoj, díky za otazky. pokusím se odpovědět to co vím.
      1) max rychlost na trati 238 je 100km/hod – v úseku Chrast -Chrudim.
      2) ano je to kamerou, ve skutečnosti je vše vidět daleko lépe a jasněji-ostřit proti světlu je pro gopro i sony problém. Uvazoval jsem v záchvatu velkomyslnosti i o upgradu vybaveni. S ohledem na to, že se videiim moc nevěnuji a vzhledem k mé vrozené lakotě jsem drahou rozmařilost pustil z hlavy a vyhodnotil si ji jako zbytečnou.
      3) Asi by tam hodně byla vidět má tvář a tak si myslím, že se s tím adminovi nebude chtít crcat, je s tím opravdu strašná spousta práce.
      4)
      5) Jezdí se nám s Liškou dobře, jak už máme nalítáno hodně kilometrů, opadnula ta prvotní úcta a nastává nevím jak to lépe napsat jako zvykání si.
      Jízda : Proti regině je fakt nesrovnatelně pohodlnější, Fox jednotka je na pružení trošku tvrdší neź žralok, ne nějak zásadně, ale poznat to je. Chodové vlastnosti jsou podobné, rozjezdy se žralokem se mi zdají srovnatelné, ovšem brždění je mnohem snadnější a daleko čitelnější, poznáš to při prvním sáhnutí na ovládací páku. Měl jsem tu sebe teď během zácviků v kabině už opravdu spoustu kolegů-i z ostatních dep, kde se na dodávky jednotek teprve čeká. Kabina je prostorná, vzdušná, něco bych asi řešil trochu jinak-mám daleko na odkládací poličku, ale kdyź se člověk vybalí, uvelebí, napolohuje se nafukovací sesle tak se prakticky nemusí zvednout. A prijede čerstvej.

      Za sebe si říkám, že Fox bude cike. Zatím ještě neběží etcs, bude to mít i cílové brždění, tzn. některé z funkcionalit jsou mi utajeny, ale i to že se na ně myslí a nebudou dobastlovány dodatečně mi dává naději, že bude Liška skutečně trefa do žlutého.

      Dobrý den, my jsme České dráhy, národní dopravce-máme nove jednotky, jezdí na nich autorizovaní vyškolení a spokojení strojvedoucí obojího máme 3 prdele, nebyl by pro nás nějaký motorový výkon? 😃

      • Díky za obsáhlou odpověď a další odkrytí karet a vlastností nové jednotky. Přede dvěma lety s námi na 040 Chlumec nad Cidlinou – Trutnov mlátily skoro jen samé 810-ky. Vloni Orchestriony zmizely a přišly Reginy Dua 814 a sem tam nějaká ta Rakev 843. Letos prakticky Reginy zmizely a převážně tu teď jezdí Rakve a příští rok čekáme Foxy 847. Možná že nějaký cvičný kus už i letos. Jestli tohle není ČD revoluce, tak už tedy nevím… Je to prostě paráda.
        Chápu, že maskování obličeje v kabině je žádoucí. Takže jen prosba o kousek videa z Lišky, kde bude vidět jen pult a ruce. S tím by nemusela být až tak práce. Ale jen když budeš mít chuť. 🙂

      • Ahoj,
        tak hlavně, že jenom jezdíte! Co takhle občas se na něco podívat! Je krásné psát blogy a natáčet videa. Dnes jsem přepravoval 006 a 010 zpět do RA. Jsem ten trouba co kolem jednotek běhá od jejich začátku. Díky, bez písku, nefunkční zrcátko, co takhle kontrolovat občas provozní náplně. Tak jste mi to nechali… Nikde a ni čárka. Jasně, poradil jsem si, jsem na to zvyklý, ale přesvědčit polskou slečnu k jízdě s nesloženým zrcátkem a minimem oleje v HD a ještě ve dvojčlenu a 200km… Dostali jste to ve velice slušném stavu, naservírované na zlatém podnose na školení jsem Vám to opakovaně říkal a prosil. Styďte se. PE to svádí na HB. Tak fakt díky kolegové. Zdravím z Rakovníka…

        • Ahoj, v žádném případě si nemyslím že jsi trouba, naopak. Tvoje jméno zmiňuji s úctou a pochvalně, neboť si uvědomuji jak ukrutný kus práce jsi na jednotkách odvedl- to píšu se vší vážností.
          Mrzí mne, jestli někdo nechal jednotku bez oleje, písku a s otevřeným zrcátkem, myslím že by se díky nasazení nechalo zjistit, kdo ji sedlal a proč nenapsal závady do SAPu. Pokud bude kolega z Pardubic, přetlumočím mu výtky a projdu s ním co by měl na jednotce kontrolovat.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Činnost webu můžete podpořit jednorázovým příspěvkem, pokud se vám tu líbí 😊.

Archivy

Kontakt