Deštivé zamyšlení

D

Nikdy bych si nemyslel, že k tomuhle kroku dospěju. A vlastně ani pořádně nevím, co byl ten skutečně poslední přispívající faktor, který jsem vyhodnotil jako klíčový.

Zapsáno: 12. 9. 2024

Každý, kdo v životě musel dělat významná rozhodnutí, chápe, že pokud je člověku fajn, nechce se mu vlastně nic měnit. Jestliže je někdo typickým představitelem takového nastavení, jsem to já. Zcela hluchý k argumentům, prosbám nebo i nařízením, která by mě, konzervativního jedince, mohla posunout k vyšším metám. Ku*va, zním noblesně, tvl, jak z učebnice. 😀

Sice se tvářím, že o nabízené změně či inovaci přemýšlím, vážně pokyvuju hlavou, ovšem i kdyby se dělo bůhvíco, nepovolím. Stačí mi, co mám, protože si říkám, že jsem dosáhl maxima možného, víc není třeba a pánbůh zaplať za ty dary.

Jediná varianta, jak se s takovým podobně zarytým jedincem pohnout, je nechat ho být a pouze jemnými náznaky, zcela neadresnými, vybičovat jeho zvědavost k úvaze, že by možná nemuselo být špatné u toho být.

Ověřil jsem si to mockrát. I bez lektorů, životních koučů a motivátorů, kterým jsem se (asi hloupě) smál v rozhovoru s adminem. Přiznat si, že když se mi nabízí možnost změny a vlastně si můžu výhradně polepšit, je prostě nezbytné zahodit klasickou a dobře známou pohodu. Byť je to těžké. Minimálně pro mě.

Na druhou stranu – pokud se ohlédnu za svou nepříliš strastiplnou pracovní a vlastně i životní cestou, doposud jsem zatím nijak fatálně nechyboval.

Podle místních textů, kterými obohacuji tyto stránky a čtenáře, je jasné, že za posunem nebude chytrost nebo krása. Poctivě si přiznávám, že veškerý kariérní i životní progres byl způsoben v podstatě dvěma faktory. Jedním z nich je štěstí. To se mě zatím celkem zatvrzele drží. Ten druhý, důležitější, jsou lidé, které mám kolem sebe. Nejde pouze o rady, doporučení nebo vysvětlení. Mnohdy šlo doslova o péči, výchovu a odemknutí míst, kam bych se bez jejich pomoci nikdy nedostal.

Moc vám všem, a vy dobře víte, koho myslím, děkuju!

Admin, který už je rámcově seznámen s očekávanými událostmi, určitě dopíše nějaký pěkný dodatek…

Ilustrační foto: Towfiqu barbhuiyaUnsplash

Dodatek admina

Fascinující, kolik textu Hopa vyplodí, aniž by řekl klíčovou informaci. Nevím, zda záměrně, nebo ne, každopádně je to můj dodatek, tak to snad můžu říct. Hopa se rozhodl rozšířit si obzory o elektrickou trakci. Takže už nebude jen jezdit kolem komína s naftou, ale podívá se i do míst, kudy vedou dráty.

O zážitky ze školení, nových dovedností a především z okušení mocné síly elektrických obvodů jistě nebude nouze.

Komentáře: 6

  • Napnutě jsem čekala co to bude…dle textu to vypadalo na nového ministra dopravy 😊
    S chutí do toho! Při vašem přístupu k práci nechápu, že elektriky dávno nemáte 😎

  • Gratuluji k vykročení do neznáma. Ale je fakt, že jsem ve své kariéře vždy po nějakých 10-15 letech zatoužil po změně a vždy mě to nakoplo novou energií, možnostmi a prostředím. Je to prostě výzva, která donutí člověka se něco nového naučit a posunout se dál. Těším se na čtení jak vše probíhalo a co vše to s sebou přineslo.

  • Nechť se kurz vydaří a v elektrické trakci si najdeš novou radost.

    Hlavně něbýt typický „co čech, to elektrikář“: do práce chodí s odporem, s napětím čeká na výplatu a na vedení se bojí sáhnout 😀

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Činnost webu můžete podpořit jednorázovým příspěvkem, pokud se vám tu líbí 😊.

Archivy

Kontakt